Кабинет Министров Украины утвердил правила производства органической продукции пчеловодства

logo_0

Кабинет Министров Украины на заседании Правительства одобрил постановление «Об утверждении Детальных правил производства органической продукции (сырья) пчеловодства».

Принятым постановлением регулируются правовые, технологические, экономические основы производства органической продукции пчеловодства физическими лицами. Также устанавливаются требования относительно содержания, кормления, лечения пчел при производстве органической продукции пчеловодства.

Принятие постановления обусловлено необходимостью урегулирования требований к производителям в процессе производства органической продукции в соответствии с действующим законодательством. Также обеспечением предпосылки ведение органического пчеловодства в Украине и разработки системы получения экологически безопасной органической продукции пчеловодства.





Проект
(ранее опубликованный, неофіційний текст)

Источник: http://sarafan.ws/news/88032

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ______________ N ___

Київ

Про затвердження Детальних правил виробництва непереробленої органічної продукції (сировини) бджільництва

Відповідно до частини другої статті 22 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» Кабінет Міністрів України постановляє:

  1. Затвердити Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва, що додаються.
  2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.
Прем’єр-міністр України А. ЯЦЕНЮК

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від ___ ____________ 2015 р. N ____

Детальні правила
виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва

Загальні положення

  1. Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва (далі — Детальні правила) визначають особливості виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва і є обов’язковими для її виробників (фізичних та юридичних осіб). Основою виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва є виключення з технологічного процесу застосування хімічних добрив та пестицидів синтетичного походження, генетично модифікованих організмів (ГМО), похідних ГМО, продуктів, вироблених генетично модифікованими організмами, консервантів тощо.
  2. При виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва застосовуються технологічні операції виробництва продукції бджільництва з урахуванням вимог, встановлених частиною першою статті 22 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» та Детальними правилами.
  3. У процесі виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва її виробник повинен:

використовувати бджіл відповідно до породного районування;

проводити підгодівлю бджіл виключно органічним медом з медоносних рослин, які не є генетично модифікованими, до яких не застосовувалися хімічні добрива, пестициди синтетичного походження;

обирати місця для розміщення пасік відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва та Детальних правил;

підтримувати здоров’я бджіл на основі превентивних заходів.

  1. Перехідний період триває не менше 12 місяців. Під час перехідного періоду виробник повинен дотримуватися правил органічного виробництва.

Вимоги щодо походження та відтворення бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. При виборі порід бджіл слід надавати перевагу місцевим екотипам бджоли медоносної (Apis mellifera).

Вимоги щодо утримання бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. Пасіки розміщуються:

таким чином, щоб у радіусі 3 кілометрів від пасіки знаходилися джерела натурального нектару і пилку, який походить з органічно вирощених або дикорослих культур. Зазначені вище вимоги не стосуються місць, де відсутнє цвітіння або де бджоли знаходяться у стані спокою;

на відстані не менше 500 метрів від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач напругою 110 кВ і більше;

на відстані не менше 1 кілометру від тваринницьких і птахівницьких будівель;

на відстані не менше 5 кілометрів від воскопереробних підприємств, підприємств кондитерської та/або хімічної промисловості, аеродромів, військових полігонів, радіолокаційних, радіо-та/або телетрансляційних станцій, інших джерел мікрохвильового випромінювання;

на відстані не менше 7 км від товарних пасік, які не виробляють органічну продукцію.

  1. Вулики повинні бути виготовлені з натуральних матеріалів (зокрема, деревини), які не створюють загрози забруднення навколишнього природного середовища або сільськогосподарській продукції. Забороняється обробляти внутрішню частину вуликів фарбами та/або іншими хімічними речовинами.
  2. При формуванні пасік або під час перехідного періоду використання бджолиного воску неорганічного походження дозволяється у випадках, якщо:

віск органічного походження відсутній на ринку органічної продукції та сировини;

віск не забруднений речовинами, які заборонені до використання при виробництві органічної продукції (сировини);

віск, який отриманий з бджолиного забрусу.

  1. З метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт.

Вимоги щодо годівлі бджіл та кормів при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. В кінці продуктивного сезону у вуликах слід залишати для зимівлі запаси органічного меду із розрахунку не менше 20 — 25 кілограмів на бджолину сім’ю, не менше 10 — 15 кілограмів для бджолиних відводків та не менше 8 кілограмів для нуклеусів.
  2. При відкачуванні меду заборонено використовувати хімічно синтезовані репеленти, а також відкачувати мед зі стільників із розплодом.
  3. Підгодівля бджолиних сімей органічним медом та органічним цукровим сиропом дозволяється лише, якщо виживання бджіл є під загрозою у зв’язку з несприятливими кліматичними умовами, які перешкоджають збиранню нектару та пилку і призводять до зменшення надходжень кормових запасів до вуликів.

Підгодівля бджолиних сімей проводиться у період часу між останнім відкачуванням меду і за 15 днів до початку наступного періоду медозбору.

Виробник органічної продукції (сировини) бджільництва повинен вести облік стану бджолиних сімей, їх продуктивності і записи погодних умов та строків цвітіння медоносів. У журналі також зазначають стан бджолиних сімей після кожного огляду, їх продуктивність, кількість стільників розплоду, бджіл, кормів та інформацію про застосування лікування. На кожну бджолину сім’ю в журналі повинна бути окрема сторінка.

Обов’язково здійснювати паспортизацію (сертифікацію) території, що використовується для вирощування медодаїв, з метою виробництва органічної продукції бджільництва. Необхідно застосувати насіння і технології, що відповідають правилам органічного виробництва.

Вимоги щодо лікування бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. Для профілактики хвороб та лікування бджіл у вуликах використовуються натуральні природні продукти, такі як прополіс, віск і рослинні олії.

З метою захисту рамок, вуликів і стільників, зокрема, від шкідників, застосовуються засоби згідно з переліком, що додається до Детальних правил.

Обробка має здійснюватись лише під наглядом фахівця — лікаря ветеринарної медицини.

Для дезінфекції пасік застосовуються такі фізичні методи, як пара або відкритий вогонь та хімічна дезінфекція з використанням перекису водню, надоцтової і мурашиної кислот.

  1. У разі виявлення у бджолиних сімей захворювання, в тому числі зараження паразитами, необхідно вжити заходів відповідно до законодавства у сфері ветеринарної медицини з використанням ветеринарних препаратів, дозволених у сфері органічного виробництва.

У випадку зараження кліщем Varroa destructor можуть застосовуватися такі речовини, як мурашина, молочна, оцтова та/або щавелева кислоти, а також ментол, тимол та камфора.

  1. Не дозволяється застосування хімічних алопатичних ветеринарних препаратів та/або антибіотиків з профілактичною метою.

Бджолині сім’ї, до яких застосовуються хімічні алопатичні ветеринарні препарати, необхідно ізолювати на весь період лікування, а бджолиний віск замінити воском з пасік, які здійснюють органічне виробництво. У подальшому до цих бджолиних сімей застосовується перехідний період терміном в 12 місяців.

Знищення розплоду трутнів дозволяється лише для запобігання розповсюдженню кліща Varroa destructor.

  1. Заборонено таке хірургічне втручання, як обрізання крил у бджолиних маток.

Додаток
до Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва

Перелік
засобів, які використовуються для захисту рамок, вуликів і стільників від шкідників

  1. Засоби рослинного і тваринного походження

2.

Найменування Опис та умови застосування
Азадирахтин, екстракт, одержаний з Azadirachta indica (азадирахта індійська) Інсектицид
Бджолиний віск Застосовується при обрізці вуликів
Гідролізовані білки Атрактант, використовується тільки за призначенням у поєднанні з іншими відповідним продуктами з цього переліку
Рослинні олії (наприклад, м’ятна, ялицева, кминна олії) Інсектицид, акарицид, фунгіцид та інгібітор росту пагонів
Піретрини, отримані з Chrysanthemum cinerariaefolium Інсектицид
Екстракт касії, отриманий з Quassia amara Інсектицид, репелент
Ротенон, отриманий з видів Derris, Lonchocarpus і Terphrosia Інсектицид
  1. Засоби для застосування у пастках та/або дозувальних пристроях
Найменування Опис, умови застосування
Діамонійфосфат Атрактант, застосовується тільки у пастках
Піретроїди (лише дельтаметрин або лямбдацигалотрин) Інсектицид застосовується тільки у пастках з специфічними атрактантами лише проти Bactrocera olea і Ceratitis capitata Wied

* * *

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва» (далі — проект постанови) розроблено відповідно до частини другої статті 22 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» та Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації вищезазначеного Закону України, схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року (протокол N 61).

Прийняття проекту постанови обумовлено необхідністю врегулювання питання щодо вимог до виробників в процесі виробництва органічної продукції відповідно до діючого законодавства, а також забезпечить передумови ведення органічного бджільництва в Україні й розробку системи отримання екологічно безпечної органічної продукції бджільництва.

2. Мета та шляхи її досягнення

Метою прийняття проекту постанови є врегулювання правових, технологічних, економічних та соціальних основ виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва фізичними або юридичними особами, а також встановленням вимог щодо утримання, годівлі, лікування бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва.

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють Конституція України, закони України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», «Про племінну справу у тваринництві» та «Про бджільництво».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація положень проекту постанови не потребує видатків із Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови підлягає погодженню з Міністерством фінансів України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством юстиції України, Міністерством екології та природних ресурсів України, Державною регуляторною службою України, Національною академією аграрних наук України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

61. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні норми, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект постанови розміщений на офіційному веб-сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України (www.minagro.gov.ua).

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови потребує погодження з Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови є регуляторним актом та відповідає засадам державної регуляторної політики.

Прийняття постанови дасть змогу врегулювати правові, економічні та соціальні основи виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва, встановити вимоги щодо її виробництва, у тому числі:

1) технологічні особливості виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва;

2) вимоги щодо утримання бджіл для виробництва органічної продукції (сировини);

3) вимоги щодо годівлі бджіл при виробництві органічної продукції (сировини);

4) вимоги щодо лікування та профілактики хвороб бджіл при виробництві органічної продукції (сировини).

Всі ці заходи сприятимуть ефективному розвитку виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва, збереженню та охороні довкілля.

101. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація постанови дозволить зберегти робочі місця на підприємствах з виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва, що сприятиме підвищенню рівня зайнятості населення, в основному у сільській місцевості.

11. Прогноз результатів

Прийняття постанови дозволить значно збільшити обсяги виробництва конкурентоспроможної аграрної продукції, прискорити насичення внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування та створити передумови для формування свідомості здорового способу життя у громадян.

Запровадження Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва сприятиме застосуванню ощадних технологій при виробництві продукції бджільництва і, як наслідок, суттєво зменшиться антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище, значно поліпшиться екологічна ситуація та збережеться біорізноманіття.

Виробництво у достатній кількості органічної продукції сприятиме поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва до ринку ЄС та світових ринків загалом.

Перший заступник Міністра
аграрної політики та
продовольства України
Я. В. Краснопольський

 

На ленту новостей